Α. ΠΤΕΡΥΓΙΟ
Τι είναι το Πτερύγιο;
Πρόκειται για μια εκφύλιση του επιπεφυκότα, που είναι η λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το βολβό του ματιού. Για την αιτία της δημιουργίας του έχει ενοχοποιηθεί μεταξύ άλλων η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ηλιακή ακτινοβολία και για αυτό το λόγο είναι συχνό σε μεσογειακές χώρες.
Ποια είναι η εξέλιξή του; Είναι επικίνδυνο για την όραση;
Το πτερύγιο έχει την τάση να μεγαλώνει και να εφιππεύει τον κερατοειδή. Μπορεί κατά καιρούς να δημιουργεί φλεγμονές που δημιουργούν συμπτώματα, όπως αίσθηση ξένου σώματος (κόψιμο) ή κοκκινίλα. Εάν εξελιχθεί πολύ, ο κίνδυνος είναι να προχωρήσει μέσα στο κερατοειδή και να καλύψει το κέντρο του, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της όρασης. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί αστιγματισμό που απαιτεί διόρθωση με γυαλιά.
Πότε αφαιρείται το Πτερύγιο;
Το πτερύγιο αφαιρείται χειρουργικά όταν τεκμηριώνεται ότι εξελίσσεται και μεγαλώνει απειλώντας το κέντρο του κερατοειδούς ή δημιουργεί συχνές φλεγμονές. Επίσης άλλη αιτία αφαίρεσης μπορεί να είναι για καθαρά αισθητικούς – κοσμητικούς λόγους.
Λένε ότι ξαναβγαίνει, αληθεύει; Και πόσο εύκολη είναι η επέμβαση;
Είναι αλήθεια ότι το πτερύγιο έχει την τάση να ξαναβγαίνει (υποτροπιάζει). Και μάλιστα, μια απλή απόξεσή του μπορεί να έχει ποσοστό υποτροπής μέχρι και 40%. Υπάρχει κακώς η εσφαλμένη εντύπωση ότι το χειρουργείο του πτερυγίου «δεν είναι τίποτα» και η υπεραπλούστευση δυστυχώς σχεδόν πάντα οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις και επιπόλαιες ενέργειες.
Το εύκολο ή δύσκολο εξαρτάται από το μέγεθος και την έκτασή του, την ηλικία του ασθενούς κ.α., αλλά πρωτίστως από την εμπειρία του χειρουργού σας. Συνοπτικά, ο σημαντικότερος κανόνας για την καλύτερη έκβαση είναι να γίνει κάτω από χειρουργικό μικροσκόπιο, να αφαιρεθεί τελείως και να εξασφαλιστεί χειρουργικά μέσω σωστής συρραφής η γρήγορη επούλωση.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αφαίρεση του Πτερυγίου; Από τι εξαρτάται;
Όντως υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται, από το αν είναι πρωτοπαθές ή υποτροπιάζον, το μέγεθος, η έκτασή του και το κατά πόσο είναι επιθετικό, όπως και η ηλικία του ασθενούς. Ενδεικτικά οι μέθοδοι είναι: απλή αφαίρεση, αφαίρεση με μόσχευμα επιπεφυκότος ή αφαίρεση με μόσχευμα αμνιακής μεμβράνης. Επίσης, η χρήση στο χειρουργείο ενός φαρμάκου που μειώνει την υποτροπή κατά 25 -30% έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η καλύτερη, η ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για σας θα προταθεί και θα συζητηθεί με τον χειρουργό σας, με ταυτόχρονη πλήρη ενημέρωση για τη διαδικασία του χειρουργείου τα ποσοστά επιτυχίας όπως επίσης και την μετεγχειρητική πορεία.
Υπάρχει εμπειρία στο κέντρο σας;
Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σιγανός, έχει εκπαιδευτεί με τριετή μετά την ειδικότητα μετεκπαίδευση σε μονάδα κερατοειδούς και εξωτερικών παθήσεων του οφθαλμού στο εξωτερικό (1994-1997), και από το 1998 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας κερατοειδούς και μεταμοσχεύσεων της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Έχει διενεργήσει πάνω από 550 επεμβάσεις πτερυγίου, εφαρμόζει όλες τις μεθόδους, και έχει δημοσιευμένες εργασίες με τα αποτελέσματα σε διεθνή περιοδικά όπως επίσης και σε ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν το Πτερύγιο (βλέπε ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ)
Β. ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Αυτές είναι παθήσεις που αφορούν κυρίως τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.
Ποιες είναι και πως αντιμετωπίζονται;
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική με ελάχιστες παρεμβάσεις ή και χειρουργική. Αυτό εξαρτάται από την αιτία και την έκταση του προβλήματος. Παρακάτω απαριθμούνται ενδεικτικά αυτές οι παθήσεις:
- Μόρφωμα επιπεφυκότα (Θήλωμα, Νεοπλασία προ καρκινική, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)
- Μελαγχρωστικό μόρφωμα επιπεφυκότα (Σπίλος, Μελάνωμα)
- Αλλεργική – Εαρινή Κερατοεπιπεφυκίτιδα
- Ατοπική Κερατοεπιπεφυκίτιδα
- Κερατοεπιπεφυκίτιδα από φακούς επαφής
- Συμβλέφαρο
- Τράχωμα
- Σύνδρομο Steven Johnson
- Ουλώδες Πεμφιγοειδές