Τι είναι η Μεταμόσχευση κερατοειδούς και πότε γίνεται;
Ο κερατοειδής είναι το μπροστινό τζαμάκι του ματιού μας, όπως είναι ο μπροστινός φακός μιας κάμερας. Το τζαμάκι λοιπόν αυτό, πρέπει να είναι ομαλό και διαυγές για να βλέπουμε καθαρά. Αν ο κερατοειδής πάσχει είτε στο σχήμα (Κερατόκωνος π.χ) είτε στη διαύγεια (θόλωση κερατοειδούς) τότε ανάλογα με το πόση όραση κόβει από τον ασθενή, απαιτείται να αλλαχτεί και αυτή είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς. Το μόσχευμα κερατοειδούς είναι από πτωματικό δότη και το προμηθεύουν στο θεράποντα χειρουργό οι τράπεζες οφθαλμών. Για τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται η συμβατότητα λήπτη και δότη.
Ποιες είναι οι παθήσεις που οδηγούνται σε μεταμόσχευση κερατοειδούς;
Οι πιο συχνές αιτίες θόλωσης κερατοειδούς που απαιτούν μεταμόσχευση είναι:
- Φυσσαλιδώδης κερατοπάθεια μετά από επέμβαση καταράκτη: Ενώ το ποσοστό επιτυχίας μιας επέμβασης καταράκτη είναι πολύ υψηλό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε λόγω προυπάρχουσας πάθησης στο κερατοειδή είτε λόγω ενός εργώδους ή επιπλεγμένου χειρουργείου (πολύ προχωρημένος σκληρός καταράκτης ή τραυματισμός του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου) τα κύτταρα εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη διαύγεια και τη καλή λειτουργία του κερατοειδούς καταστρέφονται και έτσι οδηγείται σε οίδημα και θόλωση με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρασης.
- Κερατόκωνος ή Κερατοειδόκωνος: Παρακαλώ κάντε κλικ στο ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Θόλωση κερατοειδούς μετά από μόλυνση (λοιμώδη κερατίτιδα): Ο κερατοειδής μπορεί να μολυνθεί με μικρόβιο (βακτηρίδιο) ή μύκητα ή ακανθαμοιβάδα (πρωτόζωο) λόγω κακής χρήσης φακών επαφής, τραυματισμού, ξηροφθαλμίας κλπ.
- Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση με λήψη καλλιέργειας και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της μόλυνσης που μπορεί να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο οφθαλμό με αποτέλεσμα τη μόνιμη και πλήρη απώλεια της όρασης. Πολλές φορές μετά που θα παρέλθει η μόλυνση η παραμονή μιας κεντρική ουλής οδηγεί σε θόλωση του κερατοειδούς και πτώση της όρασης, και τότε απαιτείται μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάσταση της.
- Ερπητική θόλωση κερατοειδούς: Ο ιός του έρπητα μπορεί να προσβάλλει τον κερατοειδή (ερπητική κερατίτιδα) με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς είναι οι συχνές φλεγμονές με αποτέλεσμα τη θόλωσή του και την ανάγκη για μεταμόσχευση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση συνδυάζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πριν και μετά την επέμβαση, για τη διασφάλιση της επιτυχίας της μεταμόσχευσης και της αποφυγής της υποτροπής του έρπητα στο μόσχευμα.
- Μετατραυματική θόλωση κερατοειδούς: Ένα διαμπερές τραύμα ή έγκαυμα στο κερατοειδή έχει σαν αποτέλεσμα τη θόλωσή του και επομένως χρήζει μεταμόσχευσης.
- Δυστροφίες κερατοειδούς: Υπάρχει μια σειρά από δυστροφίες κληρονομούμενες και μη που οδηγούν σε θόλωση κερατοειδούς συνήθως σε μεσήλικες αλλά κάποιες και σε μικρότερη ηλικία. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι η δυστροφία Fuch’s όπου η μεμβράνη και τα κύτταρα που διατηρούν την διαύγεια του κερατοειδούς πάσχουν και οδηγούν σε θόλωση.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς;
Το ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βασικότερο την αιτία και τη κατάσταση του ματιού που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Απαιτείται η προσφυγή σε χειρουργό εξειδικευμένο στο κερατοειδή και τις μεταμοσχεύσεις ούτως ώστε να ενημερωθείτε πλήρως για τη περίπτωσή σας, τους πιο ασφαλείς και δόκιμους για σας τρόπους αντιμετώπισης και τα ποσοστά επιτυχίας, ποσοστά επιπλοκών κλπ για τη δική σας περίπτωση.
Είναι εύκολο χειρουργείο η μεταμόσχευση και πόσο γρήγορη είναι η αποκατάσταση;
Η ευκολία ή δυσκολία ενός χειρουργείου εξαρτάται από την κατάσταση του ματιού αλλά πρωτίστως από την εμπειρία του χειρουργού. Είναι ένα χειρουργείο που απαιτεί έμπειρη παρακολούθηση και καμμιά φορά αν και η βελτίωση φαίνεται στον ένα ή δύο μήνες περίπου, η τελική αποκατάσταση μπορεί και να πάρει ένα χρόνο. Η διαχείριση του μεταμοσχευμένου κερατοειδούς απαιτεί εμπειρία στη παρακολούθηση και παρεμβάσεις στη θεραπεία, την ενημέρωση, τη κοπή ραμμάτων κλπ.
Υπάρχουν διάφορα είδη μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς;
Πέρα από την ολική μεταμόσχευση κερατοειδούς (Διαμπερής κερατοπλαστική) τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τη πάθηση γίνεται και μερική μεταμόσχευση όπου αντικαθίσταται μόνο το πάσχον τμήμα του κερατοειδούς, όπως η μεταμόσχευση ενδοθηλίου ή Ενδοθηλιακή κερατοπλαστική με διάφορες τεχνικές (DSEK, DMEK).
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από χειρουργό του κέντρου σας;
Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σιγανός έχει εκπαιδευτεί με τριετή μετά την ειδικότητα μετεκπαίδευση σε μονάδα κερατοειδούς στο εξωτερικό (1994-1997) στις παθήσεις και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και από το 1998 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας κερατοειδούς και μεταμοσχεύσεων της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Έχει διενεργήσει πάνω από 600 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ενώ από το 2008 διενεργεί και τις νέες τεχνικές μερικής μεταμόσχευσης. Έχει πληθώρα δημοσιευμένων εργασιών που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (περισσότερες λεπτομέρειες στο βιογραφικό σημείωμα).