Τι είναι Κερατόκωνος ή Κερατοειδόκωνος;
Από τη λέξη, είναι μια πάθηση του κερατοειδούς (το μπροστινό «γυαλάκι» του ματιού) όπου αυτός εξελίσσεται αυξάνοντας καμπυλότητα σε κωνικό σχήμα
Πότε εμφανίζεται και τι επίπτωση έχει αυτό στην όραση;
Ο Κερατόκωνος εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία με μείωση όρασης λόγω αστιγματισμού που απαιτεί αρχικά τη χρήση γυαλιών.
Πως εξελίσσεται και μέχρι πότε;
Ο κερατοειδής συνεχίζει τη λεγόμενη εκτατική διαδικασία, όπου λεπταίνει και ο κώνος γίνεται ακόμα πιο μεγάλος , με αποτέλεσμα να μειωθεί κι άλλο η όραση. Τα γυαλιά βελτιώνουν ελάχιστα γιατί ο αστιγματισμός είναι πλέον ανώμαλος και απαιτούνται ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής για ευκρινή όραση. Συνήθως η εξέλιξη του κερατόκωνου (αν και υπάρχουν εξαιρέσεις) σταματάει γύρω στην ηλικία των 35 ετών.
Μπορεί να τυφλωθώ; Υπάρχουν λύσεις;
Ο κερατόκωνος μπορεί να μειώσει σημαντικά την όραση, έχει όμως πάντα λύση ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται και σε καμία περίπτωση ασθενής που πάσχει από κερατόκωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυφλός (δυστυχώς έχει υπάρξει εσφαλμένα τέτοια εντύπωση από ασθενείς λόγω κακής πληροφόρησης, με τεράστιες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις).
Ποιες είναι οι λύσεις; υπάρχουν νέες θεραπείες;
Η νεότερη επαναστατική θεραπεία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και που διενεργείται στο κέντρο μας είναι η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ (CORNEAL CROSS LINKING), η οποία έχει ένδειξη στην φάση της εξέλιξης του κερατόκωνου με σκοπό να τη σταματήσει. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη εξελιχθεί ή έχει σταματήσει, ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί ΜΕΤΑΜΟΧΕΥΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ (ΔΙΑΜΠΕΡΗΣ ΚΕΡΑΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ). Σε κάθε περίπτωση πέρα από αυτές τις θεραπευτικές παρεμβάσεις οι ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ προσφέρουν τις περισσότερες φορές ( 80%) ευκρινή όραση.
Τι πρέπει να ξέρω για τη ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ (CROSS LINKING);
Είναι μια απλή επέμβαση με τοπική αναισθησία (σταγόνες), όπου η ενστάλαξη σταγόνων μιας βιταμίνης (Ριβοφλαβίνη) σε συνδυασμό με την επικέντρωση στο κερατοειδή υπεριώδους ακτινοβολίας, έχει σαν αποτέλεσμα να «παγώσει» ο κερατοειδής και να σταματήσει έτσι η εξέλιξη του κερατόκωνου.
Ενδείκνυται σε πρώιμα στάδια και έτσι μπορεί να αποφύγει ο ασθενής την περαιτέρω μείωση της όρασης ή την ανάγκη της προσφυγής σε χειρουργείο μεταμόσχευσης.
Στο κέντρο μας διενεργείται η επέμβαση αυτή με την ενδεδειγμένη και την πιστοποιημένη κατά καιρούς τεχνική που είναι επιστημονικά αποδεκτή, χωρίς πειραματισμούς και αμφίβολες τροποποιήσεις.
Ακόμη και αν δεν είστε υποψήφιος/α για τη μέθοδο μην αμελήσετε να μεριμνήστε έτσι ώστε συγγενείς (παιδιά, αδέλφια) από 11-12 ετών και άνω (σπανιότερα και σε μικρότερη ηλικία) να εξετασθούν και με τοπογραφία (είναι βασικό εργαλείο διάγνωσης και παρακολούθησης κερατόκωνου), για πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, δεδομένου ότι η πάθηση έχει και κληρονομικά στοιχεία.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Laser Center στην ιστοσελίδα μας
Τι πρέπει να ξέρω για τη ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ στο Κερατόκωνο;
Αφορά περιπτώσεις εξελιγμένου κερατόκωνου, όπου δεν είναι εφικτή βελτίωση της όρασης, είτε διότι υπάρχει δυσανεξία στους φακούς επαφής είτε διότι λόγω πολύ μεγάλου κώνου οι φακοί πέφτουν και τους χάνει ο ασθενής, είτε διότι έχει δημιουργηθεί κεντρική θόλωση στο κερατοειδή λόγω λέπτυνσης ή ενός οξέος επεισοδίου που λέγεται ύδρωπας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (20%) η μόνη λύση είναι να αλλαχτεί ο κερατοειδής δηλαδή επέμβαση μετσμόσχευσης κερατοειδούς με μόσχευμα από πτωματικό δότη (τράπεζα οφθαλμών). Στο κερατόκωνο τα ποσοστά επιτυχίας της μεταμόσχευσης είναι αρκετά υψηλά (90%).
Στο κέντρο μας ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σιγανός έχει εκπαιδευτεί μετά την ειδικότητα στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο εξωτερικό (1994-1997), και από το 1998 και μέχρι σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έχει διενεργήσει πάνω από 600 επεμβάσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Εφόσον είστε υποψήφιος/α θα ενημερωθείτε πλήρως και γραπτώς για τα ποσοστά στη περίπτωσή σας, τις πιθανές επιπλοκές αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρετε μετά από μια τέτοια επέμβαση.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις μεταμοσχεύσεις κάντε κλικ στο «ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ»
Τι πρέπει να ξέρω για τους ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟ;
Υπάρχουν διαφόρων ειδών ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής (σκληροί, ημίσκληροι, υβριδικοί, σκληρικοί κλπ). Ο καλύτερος φακός για σας δεν είναι ο πιο ακριβός ή ο πιο μικρός ή μεγάλος. Ο καλύτερος φακός για σας είναι εκείνος που εφαρμόζει καλύτερα στο δικό σας μάτι, στο δικό σας κερατόκωνο χωρίς δυσανεξία και που προσφέρει τη καλύτερη δυνατή όραση.
Το κέντρο μας συνεργάζεται με οπτομέτρη ειδικό στην εφαρμογή των κερατοκωνικών φακών με όλη την γκάμα των δοκιμαστικών φακών που επιτρέπει τη καλύτερη επιλογή.