Επιστημονικός υπεύθυνος
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Σ. ΣΙΓΑΝΟΣ, MD, PhD
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ LASER ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο κ. Χαράλαμπος Σιγανός, είναι πρωτεύσας αριστούχος απόφοιτος της Ελληνικής ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καϊρου (1980). Αποφοίτησε από την αγγλόφωνη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καϊρου το 1987, απέκτησε τον τίτλο του Μάστερ στην Οφθαλμολογία (MSc Ophthalmology) από την ίδια Σχολή (1993) και τον τίτλο της Ειδικότητας στην Οφθαλμολογία σε Αίγυπτο και Ελλάδα μετά από εξετάσεις (1993). Το έτος 1999 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με «Άριστα».
Μετεκπαιδεύτηκε για τρία χρόνια (1994-1997) στο εξωτερικό και απέκτησε την Εξειδίκευση (Fellowship) στις Παθήσεις & Μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς από το Τμήμα Κερατοειδούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah στο Ισραήλ.
Έχει τη Διεύθυνση και την ευθύνη του Τμήματος Κερατοειδούς και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου από το 1998 μέχρι σήμερα.
Είναι Καθηγητής Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από το 1999 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί LASER Διαθλαστική Χειρουργική για τη διόρθωση Μυωπίας, Υπερμετρωπίας & Αστιγματισμού, στο πλαίσιο της μακρόχρονης παρουσίας του στο ΒΕΜΜΟ στο Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα, είναι Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος ΚΑ 3171 του Ειδικού Λογαριασμού του ΠΚ: «Διαθλαστική χειρουργική του κερατοειδούς με Excimer Laser στην διόρθωση της μυωπίας» του Εργαστηρίου Οπτικής & Όρασης του ΠΚ (πρώην ΒΕΜΜΟ).
Ασχολήθηκε από νωρίς ενεργά και ασχολείται με τη θεραπεία και αντιμετώπιση του Κερατόκωνου και πραγματοποιεί επεμβάσεις ενδοκερατοειδικών δακτυλίων, μεταμόσχευσης κερατοειδούς όπως και τις νέες μεθόδους Διασύνδεσης Κολλαγόνου Κερατοειδούς (Corneal Cross Linking) για την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Λόγω εξειδίκευσης στις Παθήσεις Κερατοειδούς και Οφθαλμικής επιφάνειας εφαρμόζει όλες τις νέες τεχνικές σε περιστατικά όπως πρωτοπαθή και υποτροπιάζοντα Πτερύγια, Μορφώματα Επιπεφυκότος (νεοπλασίες, σπίλους).
Για τα Χημικά Εγκαύματα πρωτοποριακή και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα είναι η εμπειρία του στις Μεταμοσχεύσεις Βλαστικών Κυττάρων Επιθηλίου Κερατοειδούς όπως και στις Μεταμοσχεύσεις Αμνιακής Μεμβράνης.
Η βασική του ερευνητική κλινική και χειρουργική δραστηριότητα και εμπειρία αφορά:
- Την χειρουργική του Καταράκτη (περίπου 3.500 επεμβάσεις) με τη χρήση όλων των νέων ενδοφακών για τη ταυτόχρονη διόρθωση Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού και Πρεσβυωπίας.
- Τις Μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς (περίπου 600 επεμβάσεις) κλασσικές ολικού πάχους όπως και τις νεότερες τεχνικές μερικού πάχους (μεταμόσχευση ενδοθηλίου).
- Τη LASER Διαθλαστική Χειρουργική με τις μεθόδους LASIK, PRK, PTK (περίπου 3.000 επεμβάσεις), όπως επίσης και Corneal Cross Linking και Ενδοκερατοειδικούς δακτυλίους στο Κερατόκωνο (περίπου 250 επεμβάσεις).
- Τη χειρουργική της Οφθαλμικής Επιφάνειας σε Πτερύγια (περίπου 550 επεμβάσεις), όπως επίσης και τις μεταμοσχεύσεις αμνιακής μεμβράνης, βλαστικών κυττάρων κερατοειδούς και επιπεφυκότος (περίπου 100 επεμβάσεις).
- Διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται κλινικά και θεραπευτικά πληθώρα περιστατικών με προβλήματα στο κερατοειδή και επιπεφυκότα όπως Ξηροφθαλμία και Βλεφαρίτιδες, Κερατίτιδες (μικροβιακές, μυκητιασικες, από ακανθαμοιβάδα, ερπητικές, ανοσολογικές αλλεργικές κ.α.) Δυστροφίες Κερατοειδούς, ανθεκτικές αλλεργικές και άλλες Επιπεφυκίτιδες, νεοπλασίες επιπεφυκότα κ.α.
Από τον Ιούλιο του 2012 δραστηριοποιείται και στον ιδιωτικό τομέα, και από τον Οκτώβριο του 2018 διευθύνει το ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ LASER ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου πρόσφατα εγκαταστάθηκε το τελευταίας τεχνολογίας STAR S4 IR EXCIMER LASER με τη προηγμένη τεχνολογία iDESIGN Advanced Studio System της Αμερικανικής Εταιρείας Johnson & Johnson, που παράλληλα με τη διόρθωση της Μυωπίας Υπερμετρωπίας και του Αστιγματισμού εκτελεί εξατομικευμένη ανά ασθενή διόρθωση των ανωμαλιών και εκτροπών του κερατοειδούς, προσφέροντας μεγαλύτερη ευκρίνεια και καθαρότητα όρασης. Το νέο αυτό σύστημα έλαβε έγκριση το έτος 2018 από το FDA της Αμερικής.
Ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Σιγανός έχει πληθώρα δημοσιευμένων εργασιών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ελληνικά συνέδρια Οφθαλμολογίας ανελιπώς τα τελευταία 20 χρόνια και μέχρι σήμερα.
Ο κ. Σιγανός μιλάει 4 ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Αραβικά και Εβραϊκά και χόμπι του είναι το Τένις.